ilana halperin

Ilana Halperin, A Brief History of Mobile Landmass, 2009.

Ilana Halperin, A Brief History of Mobile Landmass, 2009.

Ilana Halperin stelde voor Portscapes een fascinerende vertelling samen. Halperin maakte daarvoor niet alleen gebruik van feiten, fictie en eigen onderzoek, maar ook van onderzoek en beoordelingen van vulkanologen, geologen en deskundigen die betrokken zijn bij de constructie van Maasvlakte 2. In de vertelling vindt de toehoorder reflecties, speculaties en interpretaties van zowel de kunstmatige als de natuurlijke processen die aan de basis liggen van de totstandkoming van nieuw land. In navolging van Jules Verne in zijn Voyages Extraordinaires combineert Halperin een rijkdom aan wetenschappelijke informatie met een wonderbaarlijke en levendige verteltrant.

A Brief History of Mobile Landmass is een gids door het landschap, met verhalen over nieuwgevormde eilanden, buitenaards Hawaïaans magma en de vuurgod Pele, een Rotterdamse ‘lavastroom’ en de ‘industriële vulkanen’ van deze haven. Mark Twains verblufte reactie op de uitbarsting van de Kilauea (Hawaï) in 1866: ‘Here is room for the imagination to work!’ [Hier kan de verbeeldingskracht aan het werk] zou hierop goed van toepassing zijn.

Luisteren? www.portscapes.nl/een-korte-geschiedenis-van-een-mobiele-landmassa

A Brief History of Mobile Landmass is tot 2013 beschikbaar op MP3 speler voor bezoekers van het informatiecentrum over Maasvlakte 2, FutureLand.

-----

The making of

-----

Ilana Halperin’s (New York, 1973 en gevestigd in Glasgow, Groot Brittannië) werk verkent de relatie tussen geologische fenomenen en het dagelijkse leven. Of ze nu melk kookt in een zwavelbron van 100 graden Celsius in de krater van een actieve vulkaan of haar verjaardag viert met een landmassa van dezelfde leeftijd, de geologische geschiedenis en milieusituatie die specifiek is voor de locatie beïnvloedt rechtstreeks de richting die elk werk opgaat. Recente projecten hebben een persoonlijke ervaring met een onverwacht geologisch fenomeen als uitgangspunt . Onderling steeds sterker verbonden gebeurtenissen met een politiek, historisch en alledaags karakter worden in toenemende mate bij elkaar gebracht om een verhaal te vormen. Elk verhaal onderzoekt de veranderlijke aard van landmassa, waarbij de geologie wordt gebruikt als taal om onze relatie tot een voortdurend evoluerende wereld te begrijpen.